Spørsmål & Svar

Solceller ble for alvor ett alternativ i Norge med etableringen av Plusskunde-ordningen. Denne tillater en kunde, eller en konsument, å produsere deler av sin egen strøm selv samt i perioder eksportere overskudds produksjon ut på nettet, en produsent. Med dette var det duket for en ny kundegruppe i dette markedet. En prosument.

  • Kan jeg ha solcellepaneler på mitt hus?
    • De aller fleste hus er egnet for å få solceller montert. Hvor effektivt anlegget blir avhenger av hvor i landet huset ligger, himmelretning på tak, vinkel på tak og evt hindringer som kan kaste skygge på taket.
  • Må jeg som kunde tenke på noe spesielt før jeg kontakter en installatør?
    • Ett solcelleanlegg vil bli montert med tanke på å virke med minimale driftskostnader i mange år. Velger man paneler fra en annerkjent leverandør kan levetiden være helt opptil 30-50 år på panelene. Det er derfor viktig at taksten eller undertak ikke er for gammelt når solcelle anlegget monteres.
  • Hvilke paneler bør jeg velge?
    • Dette kommer helt an på motivasjoner for å anskaffe ett solcelleanlegg. Skal du ha mest mulig effekt for minst mulig penger, vil du velge ett «Polykrystalinsk» panel med aluminiumsramme. Er du opptatt av utseende i tillegg bør du gå for ett «Monokrystalinsk» panel med sort ramme. Vil du ta den helt ut er BIPV tingen. Dette er bygningsintegrerte solceller som vil erstatte behovet for takstein el.l.

Eksakt kalkulasjon av ett solcelleanlegg avhenger av mange faktorer. Som ett utgangspunkt vil hvert solcellepanel som dekker ca 1,6m2 ha en Wp (Watt-Peak) på 270W.
Dette vil under optimale forhold, med optimizer-systemet til Solar Edge, produsere ca 2650Wh per år.

Ett typisk tak for en bolig vil ligge på 20-30 energipaneler. Dette vil gi en samlet Peak effekt på 5400-8100 W.

Kostnadsbilde på ett slikt anlegg vil være i størrelses orden 100.000,- til 185.000,- avhengig av montasjekostnader, reisevei o.l.

Optimal plassering og vinkel vil være noe stedsavhengig.  En tommelfingerregel er å rette mot 180 grader Sør med en helning på 42 grader som er en optimal gjennomsnitts helning på panelene.

 

Enova har støtteordning som kan leses om her:
ENOVA

Enkelte kommuner har egne tilskuddsordninger.

Kontakt din kommune for å sjekke lokale støtte ordninger.

Ta kontakt med Solarts på tlf eller e-post:

Tlf: 21 51 00 40 
E-post: post@solarts.no